HALALAN TOYYIBAN

HALALAN TOYYIBAN… SUCI & BERSIH 
1) Berdasarkan amalan standard industri memproses ayam di Malaysia, usus ayam hanya dikeluarkan setelah ayam siap di proses. Air panas digunakan utk melembutkan bulu ayam yang dicemari dengan najis daripada usus dan darah..
APA YANG KITA TAK TAHU DAN PATUT KITA TAHU...Air panas pada suhu 75 darjah celcius ( belum tahap air mendidih) menyebabkan air yang bercampur najis dan darah ayam berjaya menembusi daging ayam. Keadaan ini bukan sahaja menjadikannya Haram untuk di makan oleh orang muslim, malah turut membahayakan kesihatan.

2) Stunning ialah proses melalikan ayam dengan kejutan elektrik sebelum sembelihan yang mana banyak dilakukan di Malaysia.                                                                                                                

APA YANG KITA TAK TAHU DAN PATUT KITA TAHU.. Penggunaan stunning yang tidak terkawal akan menyebabkan kematian ayam dan dikuatiri ayam menjadi bangkai sebelum penyembelihan dan telah tertulis di dalam Al-Quran larangan memakan bangkai...

3)...APA YANG KITA TAK TAHU DAN PATUT KITA TAHU.. adakah HALAL sumber-sumbernya?, siapa yang membuatnya (orang islam @ bukan islam)?, di mana kilangnya (lokasi tempat membuat, bersih atau kotor)?, siapa pemilik kilangnya(orang islam @ bukan islam)? dan banyak lagi persoalan akan timbul jika seseorang itu menitikberatkankan soal Halal dan Haram..

4) Piawaian yang HALALAN TOYYIBAN iaitu suatu proses pengilangan yang bukan sahaja suci dari sudut rohaninya. Proses pengilangan diambil kira aspek2 syara' seperti
 
i) proses pencucian menggunakan air mutlak
 
ii) operator (pekerja Muslim) digalakkan sentiasa berada dalam keadaan berwudhuk dan mengetahui hukum taharah.
 iii) setiap proses dimulakan dengan bacaan Bismillah dan Doa

No comments:

Post a Comment